Miffy, Kitty en Kathy

By 4 november, 2010OpMerkelijk

Op een dag schilderde Dick Bruna een lief klein konijntje. Zij had de potentie om uit te groeien tot een exportproduct op het niveau van Delftsch Blauw, Goudse Kaas en Nederwiet. Alleen haar naam Nijntje Pluis kreeg een negatief advies van de linguïstische experts. Dus kreeg zij buiten Nederland de artiestennaam Miffy.

Wie hoort niet in dit rijtje thuis?

Over heel de wereld waren de kwartetspellen, dekbedden en tandenborstelhouders met haar beeltenis niet aan te slepen. Vooral in Japan werd ze zo populair dat daar een klein copykatje besloot te ‘piggy back riden’; zo ontstond Hello Kitty uit de koker van Sanrio. Dezelfde onschuldige stijl, gelijkklinkende naam, maar een poesje dus niet hetzelfde. Mercis, de beschermengel van Miffy, kon er niets aan doen. Maar dat kon beter dacht Sanrio, daarom kreeg Kitty een lief klein konijntje als vriendinnetje, genaamd Kathy. Dat ging Mercis toch echt te ver. Sanrio had nog wel voor tien verschillen gezorgd met Miffy, maar dat was op het niveau van een puzzelboek. Deze week besloot de rechtbank in Amsterdam dat Kathy een ongewenste vreemdeling is. Hoi hoi riep nijn, wat fijn!