Bier of pils? Het mag geen naam hebben…

By 27 september, 2011BrandWatching

Trappist

Buitenlandse pilsmerken verslaan de grote Belgische pilsmerken. Na een uitgebreide test onder consumenten en in een laboratorium, waarbij 44 pilsbieren onderworpen werden aan een uitgebreide smaak en grondstoffenonderzoek is duidelijk geworden dat je voor een goed biertje niet meer in België hoeft te zijn. Of toch niet?
Wat voor pils is bier en wat voor bier is pils?

Trappistenbier mag alleen Trappist heten, als deze aan de strenge eisen van de Internationale Vereniging Trappist voldoet. Op dit moment zijn er maar 7 trappistenbiermerken die het logo Authentic Trappist Product mogen voeren. Zes daarvan zijn Belgisch (Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren) en één hiervan is Nederlands (La Trappe).
Het allerbeste bier komt dus nog steeds vooral uit België.
En bier is géén pils.

De benaming Pils is niet beschermd.
Vandaar dat het de Belgen behoorlijk dwars zit dat pilsbieren soms te pretentieuze en fantasierijke benamingen meekrijgen, zoals Luxe Pils, Premium, Lager Premium, etc.

Test Aankoop, de Belgische variant van de Consumentenbond, eist nu dat de benaming Pils alleen nog maar mag worden gebruikt voor pilsbieren die aan bepaalde verplichtingen, zoals extract-gehalte, voldoen. Dus komt er straks een systematische vermelding van het extract-gehalte en een ingrediëntenlijst op elk pilsje.

Lees hier de volledige uitslag van het onderzoek. Proost!