Workshop naamgeving openbare ruimte voor gemeenten

By 9 oktober, 2014AangeNaem!

Naamgeving van de openbare ruimte zorgt vaak voor veel rumoer en koppijn bij gemeente-ambtenaren, inwoners en publiek.
De straatnaamcommissie, de Commissie Naamgeving Openbare Werken (CNOR) of het Stadsarchief van de verschillende gemeenten hebben de schone taak een nieuwe naam voor bijvoorbeeld een gebouw, brug, plantsoen of zelfs een fusie van gemeenten te bedenken en te ‘verkopen’ aan de burger. Dit gaat regelmatig, terecht of onterecht, jammerlijk mis. 

Foute-straatnamen-1024x536

Hier zijn talloze voorbeelden van te noemen. Denk recent maar eens aan de discussies rond de naamgeving van de Tweede Coentunnel, de voorgenomen Superprovincie of de fusiegemeente Alphen aan de Rijn. Precies op dit moment speelt er vergelijkbare problematiek rondom de naamgeving van de nieuwe fusiegemeente Naarden & Bussum.

Naamgeving is een vak. Een creatief vak. Een specialistisch vak. Met vele valkuilen. Strategische Naamcreatie is óns vak. Hier zijn wij dagelijks, 24/7 druk en enthousiast mee bezig voor tal van ondernemers, bedrijven en organisaties in binnen- en buitenland. Daarnaast trainen wij organisaties in het bedenken van merknamen, productnamen bedrijfsnamen en slogans. Hiervoor hebben wij Naemdag® ontwikkeld. Omdat naamcreatie ons aan het hart gaat en omdat naamgeving een proces hoort te zijn waarbij uiteindelijk iedereen de nieuwe naam vol trots omarmt, hebben wij speciaal voor de verschillende gemeenten in Nederland de Naemdag® voor Gemeenten in het leven geroepen.

Naemdag® voor Gemeenten

De Naemdag® voor Gemeenten is een stoomcursus naamontwikkeling volgens de universele methode waarmee ook merknamen ontworpen worden, toegespitst op juist dié problematiek die er rondom naamgeving speelt binnen de verschillende gemeenten. Het geeft deelnemende ambtenaren, werkgroepen en naamgevingscommissies inzicht en kennis van het proces van naamontwikkeling en zorgt ervoor dat deelnemers vaardigheden ontwikkelen die ze de rest van hun loopbaan kunnen gebruiken bij creatieve ontwikkeling.

En zo proberen ook wij Nederland een beetje mooier te maken.